Na Evroviziji je najbolj navdušila Jamala (FOTO)

Zmagala je ''številka'' 1944
Ključne besede:
   Jamala    Evrovizija    Justin Timberlake    1944    Ukrajina    ManuElla

Evrovizija, ki se je tokrat odvijala v švedskem Stockholmu, je znova več kot izpolnila pričakovanja vseh ljubiteljeva tega najbolj razvpitega glasbenega festivala na svetu. Nastopi so vsako leto bolj pestri, barviti in domiselni in seveda temu primerno tudi dragi. Ruski spektakel je tako šel v deset tisoče evrov, kar pa si tako velika dežela zlahka privošči. Sicer pa je Evrovizija vse bolj medcelinski in vse manj zgolj evropski festival. Letos so ga lahko pvič spremljali gledalci po vseh ZDA in na Kitajskem, tako da si ga je ogledalo več sto milijonov gledalcev po vsem svetu.

Prvič bi se tudi skoraj zgodilo, da bi slavila neevropska država. Avstralija je bila namreč po glasovanju 43 žirij v vodstvu z ogromno prednostjo in je bila na prvem mestu prav do konca tekmovanja, vendar so ji glasovi telefonskega glasovanja v zadnjem hipu odnesli zmago, ki je šla tokrat v Ukrajino. Ukrajinka Jamala je s pesmijo s preprostim naslovom 1944, ki pripoveduje o izgonu krimskih Tatarov, najbolj navdušila gledalce in se zavihtela na sam evrovizijski prestol. To je za Ukrajino po Ruslani in Wild Dances (2004) že drugo evrovizijsko zmgoslavje.

Fotogalerija: Evrovizija (34 slik)

Oglejte si galerijo slik
Ukrajina


Političen in glasbeni festival

Nepričakovano veselje, izrazi razočaranja in nejevere, nepopisna radost ..., vse to je kamera znova pokazala, ko sta švedska voditelja izrekla usodne besede, ki so zapečatile usode vseh zmagovalcev in poražencev tega večera. Na prvih treh mestih so se razvsrtile Ukrajina, Avstralija in Rusija, ki pa je bila pred tem na stavnicah velik favorit, zato zadovoljni gotovo niso bili. Seveda pa je Evrovizija festival, na katerem ne odloča zgolj kakovost, pogosto zmagujejo tisti trenutek najbolj politično ali kako drugače korektni izvajalci.

Sicer pa je imela že tako glamurozna prireditev tokrat še dodaten lesk. Na evrovizijskem odru je kot gost namreč nastopil nihče drug kot glasebni velezvezdnik Justin Timberlake, ki je s predstavo navdušil dvorano in planetarno občinstvo. Kljub temu, da se slovenska predstavnica ManuElla ni uspela uvrstiti v finale, pa je naša žirija vseeno prispevala svoje glasove h končnemu izidu, in sicer jih je največ namenila prav Jamali, medtem ko je bilo slovensko občinstvo najbolj navdušeno nad srbsko skladbo. Na svidenje torej čez eno leto v Ukrajini!