14 vsakodnevnih stvari in navad, ki jih ni dobro deliti z nikomer!

Niti s partnerjem ali najboljšo prijateljico, saj lahko pride do okužb!
Ključne besede:
   navade    stvari    prijateljica    partner    deljenje    okužba    tveganje    ščetka    pinceta    ustnice    ličila

Majhne otroke učimo, da je lepo, če stvari delijo, kar do neke mere drži, a ne za vse. So stvari, ki jih moraš imeti le zase in jih uporabljaš le ti. Ne deli si jih s partnerjem, prijateljem, niti z družinskimi člani, saj lahko pride do nezaželenih okužb ali težav, ki se na prvi pogled ne zdijo nič posebnega. 

 

1. Zobna ščetka - Deljenje ščetke je zelo nehigienično in zobozdravniki odsvetujejo, da bi ti to prišlo v navado. S partnerjem se sicer poljubljata, a je deljenje zobne ščetke popolnoma druga zgodba.

 

 

 

2. Zobna pasta - Na prvi pogled se zdi nedolžno, a ko jo naneseš na svojo ščetko, se z robom embalaže paste dotakneš ščetin, kajne? Čeprav ponavadi družinski člani uporabljajo skupno zobno pasto, bi bilo bolj priporočljivo, da ima vsak svojo. Že droben dotik je dovolj, da preneseš vse bakterije, ki lahko na tvoje telo vplivajo slabo, sploh, če si občutljiv in dovzeten za raznorazne infekcije.

 

3. Balzam za ustnice - Koža na tvojih ustnicah je zelo občutljiva, zato lahko hitro stakneš herpes in ostale nepridiprave težave. Čeprav lastnik balzama nima znakov poškodovanih ustnic, si z njim nikar ne deli t.i. labele, ampak si raje omisli svojo in jo uporabljaj samo ti. 

 

4. Pinceta - Ženske pinceto uporabljajo bolj pogosto kot moški, a je lahko škodljiva za oba. Imej jo le zase in jo uporabljaj le ti. Čeprav je zelo majhna verjetnost, da stakneš nekaj zaradi deljenja pincete, se lahko zgodi. Nekateri predeli, kjer si puliš dlake, so morda bolj dovzetni za bakterije, zato se hitro prenašajo.

 

 

5. Britvica - Z njo ne odstraniš samo dlak, temveč tudi mrtvo kožo. Če se pri tem še malce porežeš, so tvoja rezila krvava, kar pomeni še večje tveganje za prenos bakterije. Če jo potem uporabi še tvoj partner ali prijateljica, se zna zgoditi celo okužba, ki prinese mozolje, rdečo in razdraženo kožo, itd.

 

6. Ščipalec za nohte - Pred in po vsaki uporabi, bi ga moral zmočiti z alkoholom, da ga dobro razkužiš. Za nohti se nabere največ umazanije, tudi take, ki s prostim očesom ni vidna. Če ščipalec za nohte po uporabi samo razpihaš, to zagotovo ni dovolj. Imej svojega ter ga ne deli z nikomer - niti s partnerjem.

 

7. Brisača - V prepričanju, da ste se stuširali in ste sedaj čisti, lahko uporabiš brisačo partnerja ali nekoga izmed družinskih članov - napaka. Mokra brisača, ki jo obesiš nazaj, je namreč zelo dovzetna za raznorazne bakterije in kar kliče po njih. Tudi, ko se posuši, bakterijo ostanejo, ti pa se potem znova obrišeš ter vse razmažeš po sebi. Če spadaš med tiste, ki imajo občutljivo kožo, se ne čudi, če imaš vedno rdečo, polno mozoljčkov in predvsem srbečo. Poskrbi za svežo brisačo!

 

 

8. Dezodorant - Nehigienično je, če si deliš dezodorant s svojo prijateljico, prijateljem ali članom družine. S potenjem telo proizvede veliko bakterij, ki jih nato preneseš na dezodorant. Če si ga deliš še s kom, je možnost razmnoževanja toliko večja in lahko se zgodi, da pride do kožnih težav.

 

9. Milo - Najbolj priporočljivo je, da uporabljaš tekočega in ne tistega, ki ga primeš v roke. Če si ga deliš z vsemi člani družine, pa to privede do ''deljenja'' bakterij.

 

10. Slušalke - Z ušesnim maslom preneseš na slušalke bakterije in če si jih deliš z drugimi, jih on prenese nase ali obratno. Imej vedno svoje in si jih ne sposojaj.

 

 

11. Ličila - Ženske, ki si rade sposojajo ličila, lahko tudi hitro tvegajo kakšno malo okužbo. Bodisi herpes, mozolje in rdeče oči, ječmen, saj gre za najbolj občutljiv del obraza. 

 

12. Glavnik - Lasje so prav tako dovzetni za snovi, ki si jih ne želiš deliti z drugimi. Uporabljaj svoj glavnik, saj najbolje veš, kako in s čim si umivaš glavo ter kaj tvoji lasje potrebujejo. 

 

13. Vzglavnik - Vzglavnik je prav tako dobro imeti svoj, saj se dotika celotnega tvojega obraza, kože in las.

 

14. Uhani - S posojanjem nakita ni nič narobe, dokler ni govora o uhanih. Uhani so bolj v stiku s kožo in deljenje le teh ni ravno dobra ideja. Ušesne mečice so občutljive, zato je dobro, da se sposojanju uhanov izogibate. Če pa že, pa jih namočite za nekaj časa v alkohol, da jih dodobra razkužite.