TRIK S KOVANCEM: Položite ga v posodico z ledom in postavite v zmrzovalnik

Idealna rešitev, ko greste na dopust
Ključne besede:
   led    zmrzovalnik    kovanec    trik    elektrika    dopust    meso    zdravje    skodelica

Poletje je čas, ko se večina odpravi na dopust za več dni, tednov, morda celo mesecev. Takrat je potrebno poskrbeti, da v odsotnosti celotne družine hiša ali stanovanje ne sameva in nekdo vsake toliko popazi na določene pomembne stvari.

Morda zalivanje rož, prezračevanje in ostale stvari res niso tako pomembne, kot je, če pride do nevihte in povzroči izpad elektrike.

 

Ste pomislil, kaj se zgodi s hrano v zmrzovalniku?

 

Če zmanjka elektrike za dlje časa in se ta vrne čez nekaj ur, morda v najslabšem primeru šele naslednji dan, to pomeni, da so se vsa živila odmrznila ter se nato ponovno zamrznila nazaj. To je zelo nezdravo in predvsem zdravju škodljivo. Kot že rečeno, zamrzovanje bakterij ne uniči, jim pa odmrzovanje ponudi odlično priložnost, da se le te namnožijo (sploh na mesnih izdelkih). 

 

 

Idejo je na spletu objavila Sheila Pulanko Russel iz Amerike, nanašala pa se je na pripravo na orkan Matthew, a je prav tako uporabna tudi za naše razmere.

 

KAKO DELUJE TRIK S KOVANCEM?

 

Vzemite prazno skodelico, vanjo nalijte vodo in jo postavite v zmrzovalnik. Ko voda zmrzne, postavite na led kovanec. 

 

Ko se vrnete z dopusta in vidite, da je kovanec še vedno na vrhu ledu, potem je skrinja ves čas delovala tako kot mora. Če opazite, da je kovanec nekje vmes, potem je prišlo do krajšega izpada, kar pa ni razlog za strah, saj je s hrano še vedno vse v redu. 

 

Če pa vidite, da je kovanec na dnu skodelice, pa to pomeni naslednje: Izpad elektrike je bil daljši, hrana je bila predolgo odmrznjena, zato je dobro, da se vsega čimprej znebite, saj ponovno zamrznjena živila niso zdrava (sploh, če je v zmrzovalniku veliko mesa ali rib).