Zakaj poročni prstan nosimo prav na prstancu?

Legende o ljubezni
Ključne besede:
   prstan    prstanec    poroka

Rekli boste, da zaradi imena, vendar je zgodba seveda obratna in malce drugačna. Pogled na prstanec razkriva, ali ste poročeni, mnogi pa ga zato z veseljem razkazujejo. Pri nas nosimo poročni obroček na prstu leve roke, pravoslavci pa na desnici. Zanimivo je, da je bilo v srednjem veku precej nevarno, če si bil levičar. Verjeli so, da so levičarji obsedeni, v obdobju španske inkvizicije pa so jih pogosto mučili. 

Uporaba prstana kot simbola večne ljubezni sicer sega vse do starodavnih Egipčanov, ki so ga prav tako nosili na levi roki. Verjeli so, da ravno skozi prstanec teče vena, ki vodi neposredno do srca, imenovali pa so jo vena ljubezni.

Tudi stari Kitajci so imeli svojo filozofijo, v skladu s katero imajo vsi prsti določeno simboliko. Palec predstavlja starše, kazalec brate in sestre, sredinec samega sebe, mezinec otroke, prstanec pa partnerja, s katerim bo določena oseba preživela svoj čas. Vsi, razen partnerja, prej ali slej odidejo iz življenja.

Imajo tudi čudovito zgodbo, zakaj je tako. Poskusite lahko tudi sami: približajte dlani drugo k drugi, tako da se bodo konice vseh prstov med sabo dotikale (palec palca, kazalec kazalca …), nato pa sredinca zvijte navznoter, tako da se bosta dotikala s členki. Ostale konice prstov se še vedno dotikajo. Nato jih poskusite razmakniti. Najprej palca, potem kazalca in še mezinca … vsi se bodo z lahkoto razmaknili, le pri prstancih vam to nikakor ne bo uspelo.