Rešite se prhljaja na naraven način

Poskusite z domačimi sredstvi
Ključne besede:
   Limona    jaboljčni kis    aloe vera    kokosovo olje    česen    aspirin

Spomladi in jeseni se težave s prhljajem pogosto poslabšajo, šamponi iz drogerije ali lekarne pa ne pomagajo vedno in so pogosto agresivni. Lahko pa poskusite tudi z naravnimi sredstvi.  

Aloe vera

Odlično sredstvo za srbež in ranice, ki jih povzroča prhljaj. Aloe vero lahko nanesete v obliki gela ali kreme, z njo pa je treba dobro, a nežno zmasirati lasišče. Uporabite na vlažnem lasišču, pred umivanjem s šamponom.

Aspirin

Aspirin vsebuje enako sestavino kot mnogi medicinski šamponi proti prhljaju – salicilno kislino. Enostavno strite dva aspirina v prah in ga dodajte vaši običajni dozi šampona. Mešanico pustite na lasišču nekaj minut in nato izperite.

Olje čajevca in kokosovo olje

Olje čajevca je odlično proti mastnemu tipu prhljaja, ki ga pogosto povzročajo glivice. Nekaj kapljic zmešajte z olivnim oljem, vmasirajte v lasišče in pustite čez noč. Za suhi tip prhljaja je primerno kokosovo olje, ki ga ni treba mešati z olivnim, izperite pa ga po dveh urah. Obvezno s šamponom.

Limona

Limona pomaga proti suhem in mastnem prhljaju. Dve žlici iztisnjenega soka vmasirajte v suho lasišče, pustite delovati deset minut in izperite z mlačno vodo. Postopek lahko pri bolj trdovratnem prhljaju ponovite tudi po običajnem umivanju glave. 

Jabolčni kis

V skodelico natočite ¼  jabolčnega kisa in ¾ vode ter raztopino nalijte v stekleničko z razpršilcem in jo lahno razpršite vzdolž celotnega lasišča. Nato lase ovijte v brisačo in počakajte, da bo delovalo 15 do 60 minut. Umijte glavo z nevtralnim šamponom, postopek pa lahko ponovite dvakrat tedensko. 

Česen

Zaradi svojih lastnosti lahko česen z lasišča odstrani povzročitelje prhljaja. Česen olupite, prerežete in s strokom masirate lasišče, za še močnejši učinek pa ga lahko zmeljete in pustite delovati na lasišču dlje časa. Vonj po česnu bo odstranil šampon.